» 2015: Camino Sterksel Parijs 507km
Foto


---------------------------------------------

2015 Ned. (Sterksel) - Givet 216km

2015 Givet - Parijs 291km

Totaal afgelegd (vanaf thuis) 507km

Klik hier voor de foto's van etappe 8 t/m 19:

https://www.flickr.com/photos/79614007@N04/albums/72157654925868904

DAG 22 Reisdag.

De snelste weg naar huis dan maar. Na wat googelen en wat navraag hier en daar, werd duidelijk, dat we eerst met de bus naar het treinstation(Gare du Creil) in Creil moesten. Vervolgens vanaf(Gare du Nord) Parijs ,met de Thalys naar Brussel Zuid (Bruxelles Midi). In Brussel Midi met de sneltrein naar Lier. En daarna nog de stoptrein Lier- Neerpelt . Hier zijn we opgehaald door super schoonzus Annie en zwager Wiel. Zij waren ook het team achter de schermen, tijdens onze Rome reis in 2014. Zie elders op deze website.

Dag 21,Etappe19. Woensdag 12 Augustus 2015

van  St. Pièrre naar Senlis

28km (totaal 507)

S'morgens worden we uitgezwaaid door een hele garde brandweerlieden in uniform. We bedanken de mannen en vrouwen voor hun uitzonderlijke gastvrijheid. Een geldbedrag voor het kopen van een ijsje wordt pertinent door ze  geweigerd. Op pad dan maar! We wisten toen nog niet, dat dit onze laatste dag van deze Camino zou worden. Deze tocht lijkt meer op een woestijnreis, dan op een reisje naar Parijs. In dit traject zit een kaarsrecht pad van 12km. onverhard, wat op zich zelf onze lievelingspaden zijn, ware het niet dat dit pad bezaaid is met grof grind afgewisseld met grote en kleine stenen en gestort puinafval. Gaandeweg begint Marian last te krijgen van haar rechter voet.

Dit alles in combinatie met een temperatuur van boven de 30 graden doet ons een beetje denken aan een woestijntocht. Uiteindelijk komen we toch aan in de mooie oude stad Senlis. We zoeken onderkomen (Ibis butget.) We willen deze keer geen camping omdat we extra comfort willen om eens goed naar de voet van  Marian te kijken, die inmiddels behoorlijk verstijfd is. Dus we houden deze avond rust, met de hoop dat het de volgende dag weer beter zal gaan.

De volgende morgen blijkt de voet niet hersteld. wat nu?  Ons lichaam is het belangrijkste wat we hebben en daar luisteren wij dan ook naar. Starten is dus geen optie, terwijl we eigenlijk toch nog maar een kleine twee dagen (50km) moeten stappen om in hartje Parijs aan te komen. Jammer dus. We nemen geen onnodig risico. We nemen het besluit om naar huis te gaan. 


Dag 20,Etappe18. Dinsdag 11 Augustus 2015

van Compiègne naar St. Pièrre

25km

Mooie wandeling door voornamelijk bossen, wel jammer dat we weer eens geen enkel terras tegenkomen. Bij  aankomst blijkt dat ook hier weer de plaatselijke kastelein met vakantie is. Vreemd dat horecamensen in het hoogseizoen met vakantie gaan. Wel komen we na enig speurwerk uit bij een grote supermarkt (Carefour), dus daar maar een blikje bier gekocht en wat andere etenswaren ingeslagen. Verder is hier geen camping of hotel te bespeuren. Marian stelde voor, om bij de regionale brandweerkazerne, waar we voor de deur stonden, te gaan vragen naar campings in de buurt. Er komt direct een voorstel, dat we ons "kamp" in de achtertuin van de kazerne mogen opslaan, mits het maar voor een nacht is. We mochten daar ook gebruik maken van douche en toilet. Wat wil je nog meer!! We hebben een heerlijke avond gehad op dit uniek plekje, met een portier voor de nacht op de achtergrond.


Dag 19,Etappe17. Maandag 10 Augustus 2015

van Noion naar  Compiègne

31 km

Een lange dag!

Eerst bij de Aldi, waar we toevallig langs kwamen, boodschappen gedaan voor onderweg. We wisten wel dat we af en toe voor zwervers worden aangezien, maar voor dieven, daar hadden we totaal geen rekening mee gehouden! Dat gaat ons eerlijk gezegd ook wel een beetje te ver. Bij de kassa aangekomen werden we beiden verzocht om onze  strak ingesnoerde rugzak af te doen, om aan een grondige controle te laten onderwerpen. Dit om eventule onrechtmatig verkregen goederen (lees weggehaalde spullen) te traceren. Marian zag mijn verbazing en innerlijke woede en moest mij een beetje temperen. Het sein stond al vrij snel op groen, we mochten door! Uiteindelijk kwamen we aan in de paleistuinen van Compiègne, dit kasteel/paleis is gebouwd door Karel V. Ook Napoleon hield er hof. Was nog even een doolhof om hier weer uit te komen. Het was al even na zessen en het lukte ons wonderwel vrij snel om via internet nog een hotelletje te regelen.


Dag 18, etappe16. Zondag 9 Augustus 2015

van Tugry et Point naar Noion

29km

Het zou aanvankelijk een korte route worden (19km) maar dat kwam toch weer even anders uit. In Guisard aangekomen vernamen we van een klussende huiseigenaar dat hier op zondag alles is gesloten en dat er ook geen camping in de buurt is. Wel krijgen we van hem een gekoelde fles water mee, want de volgende slaapgelegenheid is 10 km verderop volgens zijn zeggen. Dat valt dus even tegen. Uiteindelijk komt alles toch weer goed. We nemen, omdat het zondag is (nauwelijks verkeer)de korte versie van de route, dus de autoweg. Schiet lekker op. We treffen een leuk hotel, achter de cathedraal van Noion. Leek een erg dure accommodatie voor pelgrims maar de prijs viel alleszins mee! (Hotel Le Ceder kamer 214 Luxe kamer met badkamer €62.) Koopje!! s'avonds leuk gesprek gehad met twee Belgische koppels, waarvan de dames ook zelf een motor bestuurden. Dat zie je vaak bij mensen van onze leeeftijd.


Dag 17,Etappe15. Zaterdag 8 Augustus 2015

Van Saint Quentin naar Tugry et Point (Halte Pelerin)= Pelgrims onderkomen

19km

Viel het overnachtingsadres een beetje tegen, het afrekenen viel daarentegen 100% mee. Volgens de waard was de rekening al betaald. Daar doen wij dan op zo'n moment ook niet moeilijk over. (Wie zou toch deze gulle schenker kunnen zijn ?) We zien wel hoe het afloopt. we verwachten nog wel een naheffing. Die we dan natuurlijk gewoon betalen.

Vandaag de eerste dag dat vooraf onze slaapplek nog niet bekend was. Later op de dag blijkt het een complete verrassing. Om 9.30 uur terwijl we koffie drinken op een terras worden we aangesproken door een  medepelgrim, Marian (leuke naam) die op weg is van Haarlem ook naar Parijs. Leuk gebabbeld. Later op de dag komen we ze nog een keer tegen maar dan aan de andere zijde van een rivier. De route van vandaag zou eigenlijk 37km lang zijn. Maar we hebben besloten om vanwege de voorspelde warmte, deze op te delen in twee stukken. Na 15 km worden we opgewacht door een zeer gastvrije mevrouw die al 50 jaar in Frankrijk woont en oorspronkelijk uit Schotland komt. Heeft een schoonzus in Nederland en spreekt daardoor ook een beetje Nederlands. Heerlijk koffie gedronken in haar mooie tuin. Ze wijst ons naar een Pelgrimshuis enkele kilometers verderop. Ze biedt ons aan om ons met haar auto op te komen halen als we daar niet zouden kunnen overnachten. We mogen dan bij haar blijven slapen. Wat een aanbod terwijl het een paar uur geleden nog de vraag was waar we zouden kunnen overnachten.

In het pelgrimshuis worden we eveneens gastvrij ontvangen. We zijn de enige gasten Volpension!!Wel zelf de warme maaltijd klaar maken .Alle benodigdheden hiervoor zijn in de keuken aanwezig. de gastheer en gastvrouw leven hier de hele zomer in hun eigen parkje  met grote vijver. Een oase van rust met meditatieruimte, muziekkamer. relaxbedden boven een stromende rivier. Alles mag gebruikt worden.


Dag 16,Etappe14. Vrijdag 7 Augustus 2015

Van Guiise naar Saint Quentin

33,5 km

Onze schoondochter Lucia is jarig (36). We hebben ze gisteren al via de moderne communicatiemiddelen gefeliciteerd. We hadden een goede internetverbinding.(Valt ook niet altijd mee) Gisteren ook nog even op de valreep een hotelletje geboekt in Saint Quentin. Daar was volgens onze informatie geen camping, bleek achteraf van wel. De weergoden dreigen de hele dag met regen maar het bleef droog. Een mooie wandeldag door een glooiend landschap. Deze keer wel voldoende eet= en drinkgelegenheden. Hotel viel een beetje tegen. Wel hebben we s'avonds genoten van de mooie stad en een heerlijke avondtemperatuur.


Dag 15 Donderdag 6 Augustus 2015

Guise

0km

"Rust en wasdag"

Na een weekje wandelen hebben we voldoende wasgoed verzameld om een wasje te doen (wasmachine aanwezig op de camping, wat een luxe) In de stad een ontbijtje genomen en boodschappen gedaan. Verder hebben we deze dag lekker geluierd op de camping, de was laten drogen en weer netjes ingepakt. S' avonds terug naar de Stad voor het avondeten. Toch nog een kleine 5 km gelopen. (2keer naar de stad )Morgen hebben we 32 km voor de boeg, dus op tijd naar bed.Dag 14,Etappe13. Woensdag 5 Augustus 2015

van St. Etreaupont naar Guise

27 km

Er zijn in Frankrijk evenals in België veel in onbruik geraakte oude spoorbaantrajecten. Enkele hiervan zijn omgebouwd tot fiets- en wandelpaden. Mooi wandelen, maar 27km lopen over een nagenoeg kaarsrecht pad wordt op een gegeven moment toch ook weer saai. Zeker als daar nog bij komt dat het erg warm is boven het asfalt (35 graden). Niets te koop onderweg, nog geen glas water. Gelukkig zijn er dan nog (oude) vrouwtjes die dat in de gaten hebben en met plezier onze waterflesjes vullen en zelfs nog een fles van anderhalve ltr. water meegeven. Dat moet dan wel allemaal weer in die rugzak. Toch weer 3 kg!! Gelukking hoeven we ook vandaag niet te zoeken naar de camping die we op het oog hebben. ligt 200 mtr. van de route. Mooie camping, ook weer net als gisteren, aan het riviertje de Oise.


Dag 13,Etappe12. Dinsdag 4 Augustus 2015

Van Hirson naar St. Etreaupont

18km

Zoals afgesproken worden we opgehaald door onze taxichauffeur om naar het punt in Hirson te brengen, waar we gisteren zijn gestrand.  We laten ons afzetten op een punt in het centrum waar de bakker, slager en koffieadres bij elkaar liggen, zodat we eerst wat inkopen kunnen doen en lekker ontbijten. We kopen een "broodje gezond" zoals we er nog nooit een hebben kunnen kopen, zo lekker!! Vandaag een ontspannen, gezellige wandeldag . Enkele kilo's minder in de rugzak want ons tentje en de slaapspullen waren immers al op de camping. We weten in tegenstelling tot anderen dagen al waar we vanavond terecht komen. Mooie wandeling door het dal van de Oise (klein riviertje).Bij aankomst in Etreaupont zagen we op grote afstand ons tentje al staan aan de overkant van de rivier.Zo nu eerst twee biertjes in de plaatselijke dorpskroeg. Een ritueel dat er zo langzamerhand bij ons is ingeslopen als we de eindbestemming van de dag naderen. In tegenstelling tot gisteren is dit voor ons een zeer plezierige wandeldag. Zeker ook omdat we weten dat ons bedje al gespreid is. We hebben het immers zelf opgemaakt. Deze avond eten we erg lekker in Hotel Le Clos du Montvinagne. De enige eetgelegenheid op dit moment in het dorp.


Dag 12,  etappe11. Maandag 3 Augustus 2015

Van Chimay naar Hirson

33,5 km

Lastige dag! na een koude nacht krijgen we vandaag 33 graden! Rechte saaie paden door een stiltegebied. In St.Michel leuke, spontane man ontmoet, die ons binnen vroeg om wat te komen drinken.Hij vraagt of we hem een kaartje willlen sturen als we in Parijs aankomen. In Hirson aangekomen na een lange hete dag, blijkt de camping nog 5km verderop te liggen. Een tegenvaller dus. Navraag in een plaatselijk café leert ons dat deze camping wegens verbouwing is gesloten. Wat nu?  Na rijp beraad taxi gebeld (laten bellen) en vervoer heen en de volgende dag  terug geregeld, naar de Camping waar we de volgende dag pas zouden aankomen. Zeer behulpzame taxichauffeur (Taxi Gaudry Hirson tel.03-23990724) Bijkomend voordeel is dat we nu twee nachten op dezelfde camping kunnen blijven staan. Op de Camping,  Du Val D'Oise in St. Etreaupont, worden we gastvrij begroet door onze "buren" Wim en Joke uit Nijmegen, die ons later op de avond uitnodigen voor een lekkere warme maaltijd. Zo zie je maar weer, na een pittige dag komt toch alles weer op zijn pootjes terecht. We hadden deze dag alleen nog maar water en brood gehad, omdat we op de hele route geen enkele eetgelegenheid zijn tegengekomen.


Dag 11,Etappe10. zondag 2 Augustus 2015

van Olloy naar Chimay

27km

Om 7.45 uur zijn we aan de wandel. Beetje van de route gesmokkeld door een omweggetje te negeren (3km winst) Op zondag kun je best een stukje autoweg nemen, er is geen kip op de weg zeker niet s' morgens om 8uur. We hebben de 3 km in de avonduren toch weer goed gemaakt door een wandeling te maken van meer dan 3km door het mooi stadje Chimay. De eerste nacht weer in ons tentje op de camping Communual de Chimay even buiten  de stad. We hebben het we een beetje koud gehad deze nacht.Dag 10,Etappe9. Zaterdag 1 Augustus 2015

Van Givet naar Olloy

21,5km

Prachtig weer. De eerste heuveltjes!! Het is weer even wennen. Valt niet mee de eerste dag met een grote rugzak. Heel iets anders dan ons kleine rugzakje van de 4daagse in Nijmegen,die we pas achter de rug hebben.  Camping die er zou zijn, niet gevonden! Dan maar naar het dichtstbijzijnde hotel:Rolinvaux. Wij waren de enige gasten, volgens mij sinds lange tijd! Over een kwartiertje zou de kamer klaar zijn, dus eerst even koffie gedronken. Leuke Nederlands sprekende mevrouw ontmoet, (was "de was" aan het ophangen) die ons naar het centrum verwees voor leuke terrasjes. Lekker gegeten. Om 22uur gingen we slapen.


Dag 9,Etappe8. Reisdag vrijdag 31 Juli 2015

reisdag van Sterksel naar Givet (Fr.) Hier zijn we in Mei dit jaar gestopt met onze Camino 1

Vandaag zijn we om 6.15uur door onze zoon Jac gedropt bij het treinstation in Neerpelt (Be), van hieruit zijn we met de trein via Brussel naar Dinant gereisd. Vanuit Dinant met de bus naar Givet. Hier kwamen we al vroeg in de middag aan. Overnacht in Hotel Jaunus.
Klik hier voor de foto's van etappe 8 t/m 19:

https://www.flickr.com/photos/79614007@N04/albums/72157654925868904


------------------------------------------------------------------


2015 Sterksel - Givet (Fr.)216km

Dag 8 Reisdag

Woensdag 6 Mei, reizen we met de bus van Givetnaar Dinant en vervolgens met de trein via Namen, Brussel, Antwerpen ,Roosendaal, Tilburg, Eindhoven, naar Heeze. De laatste 5km mogen we nog te voet.

Dag 7,Etappe7. Dinsdag 5 mei 2015  21km

Dinant- Givet  (Fr.)

"Frankrijk"

Weer een dagje langs de maas met veel afwisseling in landschap door drassige weilanden en smalle doorgangen langs stijle rostswanden. We passeren de Franse grens.( Hadden ook de mogelijkheid om rechts van de maas te lopen langs de verkeersweg.) Givet is een leuk oud stadje waar we heerlijk hebben gedineerd om te vieren dat we onze eerste camino-week succesvol hebben afgesloten. Het riekt naar meer! We overnachten in het eenvoudige maar sfeervolle hotel Lets Reflets Jaunus 24 Rue General de Gaulle 08600 in  Givet.Dag 6,Etappe6. Maandag 4 Mei 2015   32km

Namen -  Dinant

"De Maas"

Een leuke wandeldag 32km langs de maas. Langs het water wandelen vinden wij altijd leuk. Water straalt rust uit. Dinant is een echt toeristisch stadje. Hier is de uitvinder van de saxofoon geboren, ADOLF SAX en dat steekt de stad Dinant niet onder stoelen of banken. Overal in de stad en vooral op de grote maasbrug staan enorme kunstwerken van de saxofoon opgesteld. We slapen in het Aquatel Hotel Rue de Velodrom 15 in Dinant (3km buiten het centrum). Het is een hotel waar voornamelijk watersporters overnachten, met een minimum aan confort. 

Dag 5,Etappe5. Zondag 3 Mei 2015   41 km

St. Jean Geest -  Namen (Namur)

Het werd een lange wandeldag. We kiezen het zeer bekende fiets- en wandelpad RAVEL (Is weer een pad dat aangelegd is op een onbruik geraakt spoorwegtraject) In de namiddag krijgen we te maken met fikse regenbuien. Als we Namen binnenlopen zijn we intussen drijfnat. We overnachten bij een particulier adres. (Vrienden van de fiets) We spreken af met de de gastvrouw dat ze ons zodra we bellen af komt halen bij het casino aan de maas.  Het had nog al wat voeten in de aarde voordat we telefonisch cantact hadden,omdat ik haar telefoonnummer bij het reserveren niet juist had overgenomen. Gelukking is alles met tussenkomst van de receptie van het casino goed gekomen. Haar adres is  Annie Fernande, Chausse du Dinant 84 B5000 in Namen. Direct aan de route voor de volgende dag (langs de maas). Annie is een zeer warme vriendelijke gastvrouw.

Dag 4,Etappe4. Zaterdag 2 Mei 2015   34,5 km

Budingen (Zoutleeuw) naar Geldenaken (Jodoigne)

"Jacobsroute"

In Zoutleeuw, prachtig stadje! pikken wij voor het eerst de Jacobsroute op. (Monastica) Een prachtige wandeling, veel bloeiende fruitbomen, rijke landbouw en afwisselend natuurschoon. We overnachten in een prachtig B&B Espace Tello in St Jean Geest, nabij Jodoigne. Te duur voor een Pelgrim!!

Dag 3,Etappe3. Vrijdag 1 Mei 2015   38km

Leopoldsburg -  Budingen (bij Zoutleeuw)

"Stinkend rijk!"

In België hebben ze diverse oude treinspoorbanen  opgeheven. Op de voormalige banen hebben ze kilometerslange fietspaden aangelegd, dat schiet dus lekker op. Onderweg (in Beringen) spreken wij een klein oud mannetje, die al bijna 40 jaar lang bijna dagelijks papier gaat prikken om de bermen van zijn woonplaats schoon te houden. Zijn favoriete plekken, zijn de plaatsen waar de opschietende jeugd het weekend doorbrengt en daar slordig omgaat met het wisselgeld dat zij ontvangen en maar al te vaak langs in plaats van in de broekzak terecht komt. Kortom een leuke bijverdienste voor deze man. Een verhaal wil hij ons zeker niet onthouden. Zo had blijkbaar een van de jongeren plotseling hoge nood en streek neer achter een hoge beukenhaag .Hij vroeg zich waarschijnlijk te laat af hoe hij e.e.a. schoon moest poetsen. Geen nood en aan geld (stinkend rijk) immers  geen gebrek, haalde hij al snel een biljet van 50 euro uit zijn broekzak.... en je raadt het al!!!!! Het betreffende biljet is door het oude baasje thuis goed schoongemaakt en hij is vervolgens samen met zijn vrouw gezellig een terrasje gaan pikken.

We slapen deze nacht in het B&B van de familie Vanhees Ossenwegstraat 55 te Zoutleeuw.

Dag 2,Etappe2. Donderdag 30 April 2015  24km

Neerpelt - Leopoldsburg

Om 9uur worden we door broer Jac gedropt bij het treinstation van Neerpelt. Koffie is er niet te krijgen. Een tamelijk saaie wandeldag over kilometers rechte fietspaden afgewisseld met donkere dennebossen. Al vroeg in de namiddag komen we aan in Leopoldsburg, waar we overnachten in Hotel Au Prince Royal. Een dure naam voor een eenvoudig onderkomen. Overigens een keurig hotel en voortreffelijk eten.

Dag 1, etappe1. Zondag 26 April 2015  25km

Sterksel-Neerpelt 

'S morgens met goed weer thuis vertrokken. In Budel passeerden wij de grens met Belgie.Na 2,5 uur lopen (stappen voor de belgen) ter hoogte van Hamont/Achel werd het tijd voor een korte pauze. Zo'n eerste dag neem je het lunchpakket van thuis mee. Mooi rustig plekje uitgezocht op een heuveltje. Bij nader onderzoek op het bijgeplaatste infobord bleken we op een grafheuvel van 450/750 jaar na christus, te zijn neergestreken. Goed dat we ons brood al op hadden, anders hadden we er toch een ander gevoel bij gekregen. We hebben ons in Neerpelt laten ophalen door zoon Jac en schoondochter Lucia. Nu kan dat nog we zijn nog maar 25km van huis.


Klik hier voor de foto's van etappe 1 t/m7:

https://www.flickr.com/photos/79614007@N04/sets/72157652405879442[ terug... ]Omhoog

Totaal :wandelkilometers

  • Gewandelde kilometers sinds 01-01-2013:14750. laatste KM-update 01-01-2018

OVERZICHT onze ETAPPES

ANNIE & WIEL

  • Annie&Wiel onze "Kwartiermakers"in 2014. Ze maakten in hoofdlijnen de zelfde Rome-reis als wij, maar dan met auto en caravan. Annie en Wiel waren voor ons de steun en toeverlaat en een welkom "rustpunt" tijdens onze voetreis naar Rome.

Onze Website!!

  • Op deze website, is e.e.a. te lezen en te zien in diverse fotoalbums, over onze "VOETREIS van STERKSEL naar ROME" 2014 en onze plannen na 2014...... Ook zijn er samenvattingen van al onze wandelingen en marsen in 2013-2012-2010-2009 en 2008...... Deze site is niet bedoeld als reisgids of naslagwerk.Het is meer een dagboek voor ons zelf. Het is tevens informatie voor familieleden, vrienden, pelgrims en overige belangstellenden, die graag mee willen "kijken"..... Alle positieve reacties in ons gastenboek zijn van harte welkom. Klik hiervoor op "Gasten" (deze berichten zijn voor iedere bezoeker zichtbaar. U ontvangt geen reactie)..... Heeft U een vraag of een aan- of opmerking. Klik hiervoor dan op "Contact" (deze berichten zijn alleen te lezen door Jan & Marian en worden zo spoedig mogelijk beantwoord)..... Marian en ik vinden het fijn als je iets (leuks) schrijft in ons gastenboek! Bij voorbaat dank.....

Copyright 2002-2018