» 2016 Camino: Parijs Limoges 578km


Totaal afgelegd vanaf thuis (2015 + 2016)  1085km


Voor de Foto's Zie link onder op deze pagina

2016 Parijs Limoges 578 km

"De beroving"

Dinsdag 11 oktober,2016, dag 45, Reisdag Van Limoges, via Parijs en Brussel terug naar Huis.


Na een eenvoudig ontbijtje, op naar het spoorwegstation. Een prachtig gebouw, zoals we gisteren al zagen. Zelfs met een grote Toren. Gisteren dachten we in eerste instantie dat het een toren zou zijn van een kerkgebouw. De kaartjes waren snel gekocht. Het bleek dat we niet rechtstreek naar Gare du Nord konden reizen, maar op station Paris Austerlitz zouden aankomen en van daar uit met de metro naar Gar du Nord. De Metro!! Voor ons al weer een hele tijd geleden, dat we daar gebruik van hebben gemaakt. Even gezocht waar we dan precies moesten zijn. Eindelijk op de juiste plaats aangekomen moest er nog een ticket worden gekocht. Na de reizigers even te hebben gade geslagen, wisten we ook hoe de kaartautomaat werkte. Eindelijk dan toch in de juiste metro naar Gare du Nord. Blijf toch altijd weer spannend of je de juiste richting in gaat. We hadden al snel door dat dit goed zat.

Nog geen benul van het onheil dat boven ons hoofd hing! We hadden zelfs een voldaan gevoel!! Twee oudjes die het toch maar even geflikt hebben om in een wereldstad de juiste weg te vinden. Trots wil ik in de overvolle metro een foto maken van Marian. Word ik aangesproken door een zwarte man. Hij wilde graag met ons toestel een foto maken van ons beiden. Mooi toch denk ik als niets wantrouwende Brabander en geef hem onze camera. Het is niet wat ik in een flits dacht! onze camera kregen we terug. Tijdens het foto's maken kwam er ook nog een tweede zwarte man die zijn arm over mijn schouder legde.Hij wilde ook op de foto zij hij (maar hij had andere plannen) Niets vermoedend heeft hij met zijn vrije hand mijn portemonnee met geld, bankpasjes, rijbewijs en andere zaken gestolen.

Ik kwam er pas achter toen ik mijn camera weer veilig wilde opbergen in mijn "borsttas". Eerst maar even tot rust komen op een rustiger plekje dachten we direct, nadat we uit de metro gestapt waren. Vervolgens naar Nederland gebeld om e.e.a. te laten blokkeren. Gelukkig hadden we de betaalpas van Marian nog. Dus zonder geld zaten we niet, dachten wij. Het werd wel even spannend, toen de eerste twee pogingen om geld uit de muur te krijgen mislukten. Je krijgt immers maar 3 kansen en daarna wordt ook deze pas geblokkeerd. Onze laatste kans moesten wij dus goed benutten. Dus toen maar een bank bezocht waar we aan de balie geholpen konden worden. Na aan de balie met handen en voeten wat heen en weer gepraat te hebben, begreep de lieve dame wat ons probleem was en hielp ons aan geld.

Op naar de trein. Het stikt (sorry voor het woord) hier van de Politie en beveiligers met mitrailleurs, maar daar zijn we inmiddels al aardig aan gewend geraakt op de grote stations zoals in Parijs en Brussel. Twee maal enkele reis met de Thalys naar Brussel Midi (-zuid), om 14.45 uur kunnen we vetrekken. Alweer €140 euro armer. Onderweg 1x kaartcontrole  en daarachteraan nog een pascontrole door 4 politieagenten. De reis verloopt verder voorspoedig. Nog een keer overstappen van de intercity naar een stoptrein die ons naar Neerpelt brengt. Waar onze dochter en kleindochter ons op staan te wachten. De Laatste 20km kunnen we dus lekker in de auto bijkletsen over deze toch wel erg bijzondere dag..

Het is ons plan om in 2017 onze tocht in Limoges weer op te pakken!

Maandag 10 Oktober, 2016,dag 44 Etappe 40, van St. Leonard de Noblat naar Limoges 24 km

Onze Laatste wandeldag van deze Camino Parijs (Senlis) - Limoges. Wederom een koude start -2. Na anderhalf uur genoten te hebben van het uitgestrekte glooiende landschap tot ongeveer 10 km voor Limoges. Kilometers van te voren zagen we de grote stad al liggen. Lag veel hoger dan onze wandelweg op dat moment. Bij aankomst in het centrum eerst naar de Kathedraal, waarvan we de toren immers al uren in het zicht hadden. Na een stevige klim naar boven, komen we aan bij de achterkant van het imposante gebouw. Mooie kerk maar op dit moment weinig toeristen. we worden in de kerk benadert door een man (koster?)die vraagt of wij een stempel (tampon) in ons pelgrimspaspoort willen. Op naar de sacristie, voor de stempel dus. Nog even kaarsjes branden en we hebben de rituelen weer gehad. Op naar ons overnachtingsadres! Dat was gemakkelijk te vinden op 15 minuten lopen vanaf de kathedraal. Prima hotel, maar dat gunnen we ons zelf wel op deze laatste wandeldag. Lekker douchen en na gedane arbeid is het 's avonds altijd fijn, om voordat we gaan eten, even lekker op bed te liggen om de dag te overdenken. Na het eten zijn we nog even de omgeving van het treinstation, het prachtige gebouw uit 1856, gaan bekijken. Daarna lekker gaan slapen! 

Zondag 9 oktober,2016, dag 43, etappe 39, van Les Bilanges naar St.Lenoard de Noblat 23 km.

Koude start! -1

Vandaag was het een gemakkelijke korte wandeldag in een mooi glooiend landschap. Onderweg bij de bakker een puddingbroodje gekocht, was heerlijk! Voor de rest was hier alles gesloten(zondag). St.Leonard de Noblat leek toen we het naderde een behoorlijke grote plaats, maar dat viel erg tegen en het centrum was stil en verlaten. Er was maar een gelegenheid waar je koffie kon drinken. We waren vroeg, dus we hadden alle tijd om achter onze slaapplek aan te gaan. We hadden nog geen zekerheid of we bij de mevrouw, die ik in de loop van de dag al verschillende malen had proberen te bellen, terecht konden. Ze gaf steeds geen gehoor. Ze had een paar dagen terug wel per e-mail aan ons laten weten dat we terecht konden. Maar ja, ze was op dit moment niet thuis en telefonisch niet bereikbaar. Toch nog maar eens even op het adres gaan kijken. Het toeval treft dat ze juist de voordeur afsloot, om samen met haar vriend weg te gaan. Ze had niet meer op ons gerekend zei ze, omdat we niets meer hadden laten weten. ( Wij hebben tig keer gebeld?? Te druk gehad met haar lover denk ik) Kom maar gauw binnen! Hier is jullie kamer. Twee flesjes bier krijgen jullie van mij cadeau, zei ze spontaan. Als we meteen af konden rekenen(2x 11 euro!), dan mochten wij alleen in het huis blijven want ze wilde weg met haar vriend en zou pas morgen terugkomen. De sleutel konden we dan de volgende morgen na het dichttrekken van de voordeur in de brievenbus doen, zei ze. Kijk, zo kan het ook! 

Zaterdag 8 oktober,2016, dag 42, etappe 38, Van Benevent L'Abbye naar Les Bilanges 28km.

Na het zelfservice ontbijt was het ook niet al te warm, 7 graden. Ging nog net zonder jas. Volgens de eigenaresse van het schone en ruime pelgrimshuis, zouden we al snel een supermarkt (Care four) tegen komen. Hier kochten we brood, beleg (salami), 2 bananen en batterijen voor de gps. We vervolgden onze tocht in een groter dorp, Marsac, waar van alles te koop was in een nieuwbouw winkelcentrum. Daarna begon de tocht met veel klimmen en dalen.(560mtr. gestegen, 760mtr, gedaald) omdat we tot nu toe het klimmen nog niet in deze mate zijn tegen gekomen vonden we het pittig. Gelukkig waren de paden goed begaanbaar. We kwamen uit bij hotel " a Maison" en waren wel toe aan een kopje koffie. De bediende was ook hier weer een Engelsman en huurde het van de gemeente. We raakten aan de praat en bestelden nog een tweede" Grande café " De prijs viel reuze mee €4,00 voor 4 kopjes. Hij kon het er voor doen zei hij?

De goede man wees ons op een alternatieve (kortere) route. Dan moesten we de GR 654 volgen, die een paar straten verderop buiten het dorp zou beginnen  We hebben niet zo'n goede ervaringen met mensen die ons op een ander spoor willen zetten, maar dit klonk zo overtuigend, dat we het deze keer wel gedaan hebben. Prachtige route over een goed begaanbaar zandpad. Al snel kwamen we  een naambordje tegen van onze slaapplaats voor vannacht " Ferme de Besse".  We wisten toen nog niet dat het  een hele tijd zou duren. Onderweg bij een boerderij nog eens nagevraagd waar we moesten zijn. Lag een flink eind buiten het dorp Bilanges. De boer, waaraan we de weg vroegen, was erg onvriendelijk, om niet te zeggen boos. Hij vroeg zich namelijk af wat we hier in godsnaam kwamen doen als we de taal niet goed beheersten. Hij deed ook geen enkele moeite om ons ter wille te zijn. Ja! dan gokken we maar. Goed gegokt. Na een kwartier waren we op ons plekje, waar we wel hartelijk werden ontvangen. Voortreffelijk adres met een vriendelijke gastvrouw. Prima en lekker eten.

Vrijdag 7 oktober,2016, dag 41, etappe 37. Van La Souteraine  naar Benevent L'Abbye. 21km

Vanmorgen, na een stevig Engels ontbijt, vol goede moed op pad. Het was koud. Marian wandelde voor het eerst met de jas aan. Wederom trokken vele weilanden aan ons voorbij. Het viel ons op dat de velden en weilanden er hier erg strak bijlagen. Je kon direct zien dat de ruilverkaveling hier zijn intrede had gedaan. Aan de vele mooie optrekjes, die we passeerden in de dorpjes voor Limoges, was te zien dat de mensen hier duidelijk meer te besteden hebben. Dit beeld zien we vaker als we een grotere stad naderen. In L'abbye troffen we weer een prima pelgrimsonderkomen met een mooie ruime kamer, eigen douche en toilet. We boffen weer.

Nog een leuke anekdote,

We kwamen om 14.00 uur aan in L'Abbye en zochten een gelegenheid om een hapje te eten. Een "tabac zaakje" met achterin een soort restaurantje. We vroegen de kaart en de ober/kok bracht ons direct een karaf rode wijn. Zonder kaart!! We hebben hier geen kaart was zijn antwoord, toen we nogmaals naar de kaart vroegen. Er is maar een menu, voorgerecht/hoofdgerecht/dessert. Binnen vijf minuten stond alles op tafel, zonder dat er gevraagd was of we het dagmenu wilde gebruiken of uit te leggen wat er op het menu stond. We hebben prima gegeten (kabeljauw) en gedronken, ieder ruim 2 glazen rode  wijn en taart na. Wij waren zijn laatste lunchklanten. Het manneke begon al direct op te ruimen en te poetsen tot alles spic en span was. Onze rekening €26.--

Donderdag 6 oktober,2016, dag 40, etappe 36. Van Crozant naar La Souteraine, 26km

Volgens de Nederlandse eigenaar van Hotel du Lac zitten we hier in het dunst bevolkt gebied van Frankrijk. Wij dachten al waar zijn al die mensen! Buiten de steden kom je bijna niemand tegen. De bevolking heeft als kostwinning vaak een eigen bedrijfje. Veelal veeteelt, limousinu's !! (roodbruine koeien speciaal gefokt voor het vlees) We begonnen onze wandeling langs de rivier die door een mooie vallei stroomt. Het was een prachtige afwisselende tocht vandaag, met een leuke afwisseling van landschap en kleine dorpjes. Vooral in de zogenoemde "Tabac zaakjes" loopt de dorpsgemeenschap in en uit om een bakje expresso te drinken, het laatste nieuws te vernemen en krasloten te kopen . Krasloten worden in deze zaakjes bij de vleet verkocht. Aangekomen in La Souteraine  bezochten we de St. Jacques kerk en staken we een kaarsje voor opa Jan Cox z'n verjaardag. We vonden onderdak in een pelgrimsonderkomen. Gerund door een Engels echtpaar. Bij het avondeten genoten we van een heerlijke fles rode wijn om de verjaardag van vader/schoonvader te vieren. Het Menu bestond uit: Venkelsoep (ingrediënten: venkel, ui, aardappelen en een scheutje anijslikeur) echt lekker. Verder kip met Linze, ui, tomaat en als toetje appel-cruz met crèmefraise.


Woensdag 5 oktober,2016, dag 39, etappe 35, van Gargilesse naar Crozant, 22km.

Na het ontbijt afscheid genomen van onze vriendelijke Belg. Vandaag weer eens door de akkervelden. Met dit verschil dat hier de ruilverkaveling nog niet zijn intrede heeft gedaan en dat wandelt toch een heel stuk prettiger tussen die keuterboertjes. Hier lopen we ook volop tussen Limousini's ( slachtvee) waar dit gebied om bekend staat.) De koe draagt ook de naam van deze streek Limosin, net als de hoofdstad Limoges.

Een mooi groot meer met ruïnes zijn deze dag de kers op de taart. Nu treffen we een hotel (hotel Du Lac)   met een Nederlandse eigenaar. Afkomstig uit Friesland. De vriendelijke waard gaf ons nog een paar overnachtingsadressen mee voor de volgende twee dagen. S'avonds  leuk gepraat met een Belgisch echtpaar. Ook samen gegeten. erg gezellig. 21.30 uur slapen.

Dindags 4 oktober,2016, dag 38, etappe 34, van St.Marcel naar Gargilesse, 16km

Vanmorgen lekker uitgeslapen. Goed uitgerust. 16 km voor de boeg voelt voor ons als een soort rustdag. We begonnen met een lekker ontbijtje op een zonnig terrasje midden in het centrum. Veel te beleven. "aapjes kijken" De route begon mooi langs het water. We kwamen langs een schitterend mooi kasteeltje kompleet met gracht en ophaalbrug. Op 4 oktober nog volop bloeiende bloemen die het gemeentehuis opleukte. Want het kasteel bleek echt dienst te doen als gemeentehuis. Dat bracht ons ook op idee om weer eens voor een stempel te gaan. Zo kregen we ook de gelegenheid om het kasteel van binnen goed te bekijken. Er werd zelfs gevraagd of we ook bleven slapen, dat kon in een bijgebouw, waar een pelgrimsgite was ingericht. Maar ja, we waren pas aan de wandel!

Het tweede gedeelte van de etappe stond ons nabij een stuwdam een stevige klim te wachten, voordat we bij ons hotelletje Auberge Hotel Des Artiste"s waren. Hier troffen we een Belg als waard. Samen met de sfeer van het dorpje en het zeer goede onderkomen werd, deze dag voor ons een van de topdagen.

Maandag 3 oktober,2016, dag 37, etappe 33, Van Chatteauroux naar St. Marcel, 37km.

Vanmorgen na een licht ontbijt en twee kopjes koffie van start gegaan. Intermarchee supermarkt lag tegenover het hotel en daar wilden we nog even wat inkopen doen voor onderweg en  ook  batterijen voor in het gps app. Nog maar een setje en dat voelt niet lekker. We stonden om 8.10 uur al voor de deur. Hij zou al om 7.30 open gaan hadden we vernomen. Het bleek pas om negen uur te zijn. Daar wachten wij dus niet op. Hoe vreemd het eigenlijk ook klinkt maar daar wacht een pelgrim niet op. Dus we begonnen aan onze dag-etappe met alleen tonijn in blik en wat stokbrood. Geleerd van  bevriend pelgrimsechtpaar Riet en Guus uit Den Bosch. De route is mooi en afwisselend. Goed gemarkeerde  onverharde wandenpaden in een mooi landschap. Een bakker en een supermarktje van niks, vonden we pas na ruim drie uur wandelen. Bananen, brood met paté en een lekker blikje koude cola. Over deze combinatie kun je van smaak verschillen maar wij vonden het heerlijk.

Moedertje natuur, bedankt voor de mooie strakke blauwe lucht en de mooie natuur .Dit gecombineerd met de vrijheid die we hebben en alle ingrediënten zijn aanwezig om je intens gelukkig te voelen. Er is altijd wel iets wat er dan weer niet is. We zijn bv op deze etappe (37km) geen enkel terrasje tegengekomen.   

Eerst even kijken op booking.com of er nog een hotelletje in de buurt is. Jawel hoor nog een kamer vrij! Bij de eerstvolgende zitgelegenheid even boeken. Binnen 10 minuten zagen we een rustig bankje bij een kapelletje. Dus even boeken! Helaas de kamer was zojuist geboekt door een ander.Toch maar even langs dit hotel. Je weet maar nooit. Nee dus. Wel wisten ze ons onder te brengen bij een collega, aan de andere kant van de stad. Kilometertje lopen!! JaJa. dat kennen we inmiddels wel. Het werden er zeker 3. Onderweg kwamen we een vriendelijke meneer tegen waaraan we de weg vroegen. Hij wilde wel een stukje meelopen! Leuk toch. Uiteindelijk liep hij mee tot aan het hotel en wilde absoluut geen bedankje, drankje en al zeker geen geld. Prima hotel en een lekkere avondmaal.

Zondag 2 oktober,2016,dag 36, etappe 32, Van Issounden naar Chatteauroux, 34km.

Voor €6,-- p.p. een petit déjeuner  met scrabbled eggs and bacon, (Ibis Buget) gingen we met een gevulde maag aan de wandel. De weergoden zijn ons goed gezind. Nu nog een bakker scoren voor de proviand voor deze etappe. (34km) Helaas niet gevonden. Met  voldoende water en tonijn in olie hoopten we de dag te kunnen volbrengen. We liepen weer eens langs de autoweg! Wederom met links en rechts uitgestrekte landerijen en op afstand 'n boerenwoning met schuren en werkelijk metershoge op elkaar gestapelde pakken geperst  hooi/strooi. Na 18km zagen we een restaurant. De keuken was nog gesloten tot 12 uur. We dronken ieder een kop café grande. De menukaart! plat de jour was weer onze keuze. Grand cuisine!! Duck (voortreffelijkk klaargemaakt) met aardappelen in de schil en gevarieerde groenten. Als verrasing nog Café complet, Chocolade mouse, een lekker puddinkje met een laagje gebrande suiker en nog een schaaltje romige vla met schuimpjes er op. Werkelijk voortreffelijk!! en dat voor €13.50 pp. Een super menu MIDI !!! Met een volle maag begonnen we aan de laatste 16km.

In Chatteauroux aangekomen, in een supermarkt twee bananen gekocht en nog cervelaatworst. In de stad zittend  op een parkbankje een hotel geboekt. (Kyriad, klinkt Grieks, maar is tocht een Frans hotelketen.) We moesten nog wel even 5 km doorstappen. Was geen probleem omdat het al op de route van de volgende dag was. Dus morgen dan geen 38- maar 33 km.( Achteraf zal blijken dat we toch nog 37 km moeten lopen omdat we de slaapplaats moeilijk konden vinden.) Prima hotel alleen bleek hier op zondag het restaurant gesloten. Gelukkig konden we bij navraag nog wel twee stokbroden krijgen. De een uur geleden gekochte cervelaatworst kwam al meteen goed van pas. Een ander voordeel van dit hotel is, dat op de kamers een snelkoker aanwezig is met diverse soorten thee, koffie en nog enkele koekjes.`s avonds nog een lekker pilsje gedronken. Nog gezellig gepraat, met drie Belgische dames, die op doortocht waren! Kwamen uit Hasselt. Lekker op tijd naar bed.

Zaterdag 1 oktober,2016, dag 35, etappe 31, Van Vierzon naar Issounden, 36km.

Na een matige nachtrust met stortbuien aldoor, hadden we het geluk dat al het water al was gevallen  en bleef het verder de hele dag droog. De eerste 20km waren erg afwisselend en daarna kwamen nog 16km autoweg. Blij dat we het  Ibis butget bereikten. Na aankomst eerst lekker een uur gerust en daarna lekker douchen en eten. Een heerlijk glaasje bier er bij en om half tien naar bed. Tot nu toe hebben we nog nauwelijks over historische pelgrimswegen gelopen, maar vanaf nu gaat dit wel gebeuren.  

Morgen bevinden wij ons op de Via Lemovicencis Dit betekent: De weg van Limoges. Ook wel route Vezelay genoemd, omdat dit pad daar begint. Via de stad Limoges (onze eindbestemming dit jaar) loopt deze historisch pelgrimsroute naar St. Jean Pied de Port, aan de voet van de Pyreneeën bijna aan  de Spaanse grens. We verwachten dat wij op dit traject meerdere pelgrims tegen komen.Tot op dit moment zijn wij er nog niet eentje tegen gekomen. Wellicht omdat we al vrij laat in het seizoen zijn. 


Vrijdag 30 september,2016,dag 34, etappe 30, van selles St. Denis naar Vierzon, 28km.

Met lichte regen vetrokken. Wat doen we, regenkleding wel of niet aan? Het werd deze keer alleen de regenbroek. Bleek achteraf niet nodig. Het bleef verder wel de hele dag bewolkt. Veel asfalt vandaag. Wat zeg ik, alleen maar asfalt. Dus voor ons redelijk saai. Wij zijn eigenlijk meer van het zandpad. In Vierzon aangekomen  eerst de Notre Dame bezocht en gevraagd naar een onderkomen voor pelgrims. Halte Pelerins noemen de fransen dat. Bleek er niet te zijn maar wel hadden ze een privéadres voor ons. Op naar dit adres, niet thuis anderhalf uur gewacht!! Mevrouw (bleek later na tel contact) zelf op reis te zijn naar Engeland. Haar dochter zou wel iets kunnen regelen, maar wij hadden inmiddels al via Booking.com een hotel geboekt. Nog net voor het losbarsten van een fikse onweersbui waren we in ons hotel.

Donderdag 29 september,2016, dag 33, etappe 29, van Neung Sur Beuvron naar Selles St.Denis, 24km.

In de ochtendglorie vertrokken na een stevig ontbijt. Is in Frankrijk meestal niet veel soeps. Daarom gaan we meestal zelf 's morgens  eerst langs een warme bakker. Een prima B&B met alle comfort,(ruim ,schoon en mooi ingericht. ) Het werd een zonovergoten wandel dag, 27 graden en een spontane hartelijke begroeting van een zeer geïnteresseerde fransman, 67jaar. Op onze tweede rustplek, met een milieu-straat op enige afstand, kwam hij met zijn aanhanger aanrijden. De milieu-straat was gesloten. Maar dat wist hij kennelijk. want door een achterom paadje trok hij uit een container 2 metalen wandrekken die hij al snel op zijn aanhanger had liggen! Met een mengelmoesje van Frans en Engels buurten we even. Vervolgens gaan we ieder weer onze eigen weg.

Na een uur wandelen stond deze vriendelijke man ons op te wachten bij zijn huis en vroeg of wij iets wilde drinken. Een zeer warm welkom van zijn vrouw stelde ons direct op ons gemak. Zij had als hobby het schilderen van oude meubeltjes. Een vlotte madame ( 69 jaar.) Na een goede kop koffie en een praatje en navraag over de overnachting voor vandaag, wilde ze dat graag voor ons regelen! Ze belde wat af en had uiteindelijk voor twee nachten een slaapplaats voor pelgrims gescoord  met een gratis petit déjeuner!! Na bezichtiging van de tuin, inclusief grote moestuin, moest er ook nog een foto gemaakt worden. Het was inmiddels al laat geworden. Alhoewel het nog maar 3km lopen was, wilde de goede man ons perse met zijn auto naar de auberge te rijden.  Zeg daar nou maar eens nee tegen!! Het was een leuke dag.


Woensdag 28 september,2016, dag 32, etappe 28, van Jour-Le-Portier naar Neung Sur Beuvron, 27km

Het goede hotel en de vriendelijke eigenaar, die geïnteresseerd was in onze reis, om 9 uur verlaten.Helaas was de bakker op woensdag gesloten. Ons ontbijt bestond uit zoute pinda's!!  We liepen hier voortreffelijk op, tot het volgende zich aandiende. Hier scoorden we een Spar winkel en een bakker. Op een goed bankje, in een keurig onderhouden parkje, genoten we alsnog van ons ontbijt. We vervolgden de route.  Weer een hele poos langs een autoweg. Daarna werd het mooier, door bebost gebied, met hier en daar een leuk optrekje, dat zorgde voor de afwisseling. Na 27km einde route en een koel biertje wat voortreffelijk smaakte. Care Four, de supermarkt nog even bezoeken. We hebben voor vanavond  een B&B als onderkomen. De weergoden blijven ons goed gezind.


Dinsdag 27 september,2016,dag 31, etappe 27, van Orléans naar Jour-Le-Portier,21km.

'S morgens, bij ons vertrek uit het pelgrimsverblijf, werden we direct aangesproken door een Nederlandse mevrouw. Ze herkende ons aan de Nederlandse vlag op onze rugzakken. Woonde nu 4 jaar in Orléans, waar de liefde  voor een Fransman haar naar toe had gebracht. Vandaag alleen maar asfalt en kilometers kaarsrechte wegen, waar hard gereden werd. Voor het eerst veiligheidsvestje gebruikt. We zijn dan ook duidelijk zichtbaar voor de automobilisten. In Nederland hebben we langs dergelijke wegen minimaal aan een zijde een fietspad, maar dat is in Frankrijk een zeldzaamheid. Je ziet ook weinig fietsers! We waren al vroeg in Jour-Le-Portier. Mooie Herberg en een Lekker diner.


Maandag 26 September,2016, dag 30, etappe 26, van Artenay naar Orléans, 25km.

Het wil maar niet ophouden met die uitgestrekte landbouwakkers. Maar eindelijk zien we dan toch in de verte de Kathedraal van Orléans. En een uur later de mooie binnenstad met Renaissance gevels en een prachtige Gotische Kathedraal, zoals er maar weinig zijn in Europa. Hier weer een stempel (tampon zeggen de Fransen) scoren voor in ons pelgrimspaspoort. En ja hoor, een overnachtingsplaats voor pelgrims bleek er bij navraag ook te zijn. Is pas vanaf januari dit jaar in gebruik en ligt direct achter de Kathedraal. 163 pelgrims hebben er al mogen overnachten volgens de erg vriendelijke mevrouw Jo-Marie, die ons in de kerk af kwam halen. Het is voor ons het eerste pelgrims onderkomen dit jaar. Tot nu toe waren we noodgedwongen aangewezen op voor het merendeel te dure hotels voor een pelgrim. Hier konden we slapen voor €12 per persoon. Dat zijn nog eens prijzen! Eerst lekker samen iets gedronken(zat bij de prijs inbegrepen.) Daarna lekker douchen en de stad in voor een eenvoudige maaltijd. Zo is het leven van een pelgrim.Zondag 25 September,2016, dag 29, etappe 25, van Angerville naar Artenay, 36km.

Een tegenvaller! We gingen ervan uit dat de route vandaag 24 km zou zijn. Het bleken er 12 meer te zijn. Gegevens fout overgenomen tijdens de voorbereiding. 36 km tot aan ons slaapadres is voor ons wel een beetje veel, temeer omdat de route voornamelijk door een uitgestrekt landbouw gebied ging. We moesten ook nog diverse regenbuien trotseren.Toen we de route bijna afhadden, was de weg geblokkeerd. Verboden terrein. Blokkades vallen voor voetgangers meestal wel mee.(Deze keer dus niet, bleek al snel) Even zoeken en er is altijd wel ergens een kleine doorgang. Zo ook nu.

Eerst nog even door een privé- tuintje (was niemand thuis), gelukkig vonden we al snel een gat in een jarenlang niet geknipte heg. We moeten wel even op onze knieën om er doorheen te kunnen. We lopen wel meer dan een kilometer over een soort industrieterrein. Niets aan de hand , komt wel vaker voor. Blij dat we het weer eens gefikst hebben denken we als we elkaar aankijken. Maar dan opeens staan we voor een nog grotere uitdaging. Een joekel van een hek! en wat nog lastiger is, er is ook een soort van een goedkope ( de Meeuw keet!) portiersloge. Geen portier te zien! Even geroepen.(Want we willen toch uit deze benarde positie) en jawel er komt leven in de brouwerij. Twee mannen, waarvan een in uniform, komen tevoorschijn. Dat hebben we geweten. wat kunnen die fransmannen tekeer gaan. Het Lijkt allemaal toch al veel erger als je de taal niet beheerst. Hoe we het in godsnaam in ons hoofd haalden om over het hek  te klimmen. (Zie je het al voor je, twee gepensioneerde personen met grote rugzak, klimmen over een hek van meer dan twee meter hoog) Met handen en voeten probeerden we duidelijk te maken dat we door een opening waren gekomen. We moeten direct mee om de plek des onheils aan te wijzen. Er werden rapporten opgemaakt, paspoorten moesten tevoorschijn komen en er zou een bekeuring op volgen. Moet nog binnenkomen?? Uiteindelijk mochten we toch door de poort. Gelukkig waren we bijna op de eindbestemming voor deze dag. Zodat we van de schrik konden bekomen en onze zonden eens goed konden overdenken.

Zaterdag 24 September,2016, dag 28, etappe 24, van Etampes naar Angerville, 28km

De verwachte pittoreske dorpjes blijven uit. Wel kwamen wij op een leuke jaarmarkt? terecht, op een hele mooie locatie in Mereville. Wij vonden het wel vreemd dat elke bezoeker, dus ook wij, tassen en dus ook zeker rugzakken moesten uitpakken, om te laten onderzoeken of we geen verdachte spullen vervoerden. Onze zin om de markt te bezoeken was al behoorlijk getemperd. Maar ja teruggaan is al helemaal verdacht. De markt was wel de moeite waard. Er waren veel Bobo's op de been. Vandaar waarschijnlijk ook die strenge controle. De route vervolgd over een beetje saaie landweggetjes naar Angerville.

Bij de pastorie aangekomen in Angerville (meestal het eerste adres bij aankomst), wilden we vragen naar een overnachtingsmogelijkheid voor pelgrims. De Pastoor bleek niet thuis! De kerk bezocht, ook niemand! Een uur later nog eens geprobeerd. Geen enkel teken van leven. Dan gaat de noodprocedure in werking. plaatselijk hotel indien aanwezig. Dat treft, alleen de prijs was ver boven het budget van een pelgrim.€119,-- voor een kamer zonder ontbijt. S'avonds nog lekker gegeten in een tjokvol restaurant met allemaal locals. Een dure dag. Maar ja het is ook weekend. Al voor 21.00uur lagen we  lekker in ons (dure) nestje.


Vrijdag 23 September,2016, dag 27, etappe 23 van Linas naar Etampes 32km.

Vandaag eindelijk het stedelijk gebied verlaten. Na ruim 3 dagen is dat ook wel weer fijn. We hebben nu al 4 dagen mooi weer. Vandaag zelfs 27 graden. Het gaat lekker, we zitten al goed in het wandelritme.Totaal al 122 km in 4 dagen. Morgen begint het pittoreske landschap volgens onze Nederlandse gastvrouw vanmorgen in een F1 overnachtingshotel. Achteraf bleek dat dit nog wel enkele dagen tegenviel. 

Vandaag werden we aangesproken door een jongeman,die wat leeftijd betreft, onze zoon zou kunnen zijn. Hij bood ons een slaapplaats aan, omdat hij aan onze schelp zag dat wij "Compostellagangers" zijn. Hij merkte dat wij enigszins verbaast waren. Op donativo (vrijblijvende  vergoeding) basis zij hij spontaan! Jammer dat we al een (dure) slaapplaats hadden gereserveerd. We hopen dat dit ons morgen overkomt. Hiervoor hebben we nog niets geboekt. Is elke dag opnieuw een beetje lastig, omdat we niet op een pelgrimsroute lopen. Dus ook geen echte onderkomens voor pelgrims aantreffen.

Twee agenten hielden ons staande, omdat we wellicht verdacht lang aan een gesloten poortje bleven roepen, naar een kind dat we drinkwater wilde vragen. De agenten vonden dat we een prachtig doel hadden en wilden meer weten over onze reis. Een van hen wilde ons graag vertellen, dat hij dit jaar zelf de vierdaagse van Nijmegen had gelopen. 4x40 km In uniform en met volle bepakking.


Donderdag 22 september.2016,Dag 26, Etappe 22,Van Parijs centrum naar Linas (Paris Zuid)32km

7.20 vertrek

Ik dacht wat voelen mijn schoenen raar aan, even checken. Inderdaad, inlegzooltjes vergeten. Terug naar het hotel. Gelukkig waren we nog maar 500mtr. onderweg. Om 12 uur hadden we al weer 19km gelopen.Seine overgestoken, koffie gedronken met een croissantje erbij. Na anderhalf nog een warme chocolademelk met een broodje gezond.

We hebben inmiddels Parijs en haar voorsteden verlaten en zijn nu in rustiger vaarwater terecht gekomen. Zin in een biertje! Mc Donalds is de eerste gelegenheid die we tegen komen. Nee dus, je kunt hier alleen bier kopen als je ook een menu besteld. Dan maar een klein hamburgertje erbij. Het eindpunt voor vandaag is al weer bijna in zicht. Nog drie-en-een-halve km te gaan. We zijn moe van al die drukte in de stad. Op tijd naar bed dus.


Woensdag 21 september,2016. Dag 25, Etappe 21, 24km.

Van Ecouen (Parijs Noord) naar Parijs Centrum

7.30 uur vertrekken. In tegenstelling tot gisteren vandaag de hele dag door stedelijk gebied. Eerst ontbijten bij de bakker. Koffie met croissants, heerlijk! Aanbod van eten en drinken is er de komende dagen voldoende omdat we voortdurend door de stad lopen. Om dwars door Parijs te lopen ben je met inbegrip van de voorsteden, zeker 60 km door de bebouwde kom aan het stappen. We passeren een klein kerkje waar toevallig de H. Mis net uit was. Hier dus even naar binnen om een stempel te vragen, voor in ons pelgrimspaspoort. Dat wordt de eerste! Want voor Parijs hebben daar nog niet aan mee gedaan. De meeste godshuizen zijn immers,  vanwege het nog steeds toenemende vandalisme,  overdag gesloten. De pastoor was enthousiast en nodigde ons direct uit voor een kopje koffie met nog iets lekkers erbij. Er waren ook nog enkele andere kerkgangers voor de traktatie. We kregen nog de waarschuwing om onze GPS niet zo opzichtig te dragen, omdat er in deze wijk veel rare gasten rondlopen.

Omdat we allebei de nederlandse vlag op onze rugzak dragen werden we onderweg door voorbijgaande fietsers aangemoedigd met bravo!! Vandaag zijn we dan aangekomen in hartje Parijs,dus lekker terrasjes pikken en genieten van de indrukwekkende stad. Eigenlijk voelen we ons op dit moment niet echt een toerist en bezoeken daarom ook niet de Notre Dame, Eifel toren en andere bezienswaardigheden. We hebben dit uiteraard allemaal al wel een keer gezien, maar het is zeer zeker de moeite waard om hier nog eens een keertje terug te komen maar dan als echte toerist.


Dinsdag 20-09-2016 dag 24 Etappe 20. Van Senlis naar Ecouen  (Parijs Noord) 34 km

8.30 uur vertrokken vanuit Ibis Budgethotel. Eerst langs de warme bakker voor een ontbijtje  en wat brood voor onderweg. Dit zaakje  kenden we nog van vorig jaar, omdat we daar toen gestopt zijn met onze route Givet - Parijs ( Senlis)

Een eenzame wandeling  door voornamelijk bossen en boerenland. Het werd half drie voordat we ons eerst dorpje (Fontenay en Parisis) binnenliepen. Marian en ik hadden wel zin in een lekkere uitsmijter met ham! Snel bestellen dachten we, maar dat liep anders. de zaak ging dicht. De bekende middagsluiting in Frankrijk. Kofffie konden we nog net krijgen. Dan maar twee Grande Café! Was overigens erg lekker. Dat is ook altijd maar afwachten.

De route bleek overigens goed gepland, kwam precies bij ons hotel uit. Het was inmiddels al 17.50 uur.  Deze Campanille leek wel een vesting. Het duurde wel even voordat we door de hoge  stalen poorten werden binnnengelaten. Het pilske waar we allebei naar snakten konden we niet krijgen, omdat het restaurant pas om 7 uur open ging. S 'avonds lekker gegeten.


Maandag 19-09-2016 dag 23Reisdag met trein & bus naar  Senlis, [50 km voor Parijs.]

7.30 uur worden we opgehaald door dochter Mieke. Die brengt ons naar treinstation in Neerpelt (B) Om half negen zitten we al te wachten in de wachtkamer van het station. Onze trein vertekt pas om half tien.(Omdat we in de daluren willen reizen.) Met senioren korting €12,- voor 2 personen enkele reis Brussel Midi (zuid.) In de wachtkamer worden we al direct herkend als pelgrim, omdat we beiden de St. Jacobsschelp zichtbaar dragen. Herentals stappen we over op de sneltrein naar Brussel. om half een staan we al in Brussel. Tijd voor een broodje en een kopje koffie. Twee uur wachten levert ons €100,- voordeel op, voor twee Thalyskaartjes naar Paris du Nord. Dus we gaan eerst nog een lekker pilsje drinken. We betaalden voor de Thalys met aftrek van de dalurenkorting €140,-  Om 16.05 uur staan we op Paris Du Nord.

Parijs - Creile - Senlis , met de sneltrein en van daaruit met de bus naar Senlis. Met de bus naar Senlis! Dat liep even anders! Voor de juiste bus werden we van het kastje naar de muur gestuurd zoals dat heet. De zoveelste buschauffeur die ik de weg wilde vragen was wel erg snel, deed de deur achter mij dicht en reed direct aan. Ik breng je naar de juiste opstapplaats begreep ik uit zijn verklaring. Ik kon de goede man niet duidelijk maken in  mijn slechte frans, dat Marian nog niet in de bus zat. De goede man dropte mij anderhalve kilometer verder bij, zoals hij zei, de juiste opstapplaats. Marian gebeld met de mededeling ,blijf op de plaats waar je bent, ik kom naar je toe. Uiteindelijk hebben we door al deze toestanden de laatste bus gemist naar Senlis en hebben we een taxi moeten nemen naar onze eindbestemming, Ibis Butget Het startpunt voor morgen. 

FOTO'S

https://www.flickr.com/photos/79614007@N04/albums/72157673222138154

 


 
 [ terug... ]Omhoog

Totaal :wandelkilometers

  • Gewandelde kilometers sinds 01-01-2013:14750. laatste KM-update 01-01-2018

OVERZICHT onze ETAPPES

ANNIE & WIEL

  • Annie&Wiel onze "Kwartiermakers"in 2014. Ze maakten in hoofdlijnen de zelfde Rome-reis als wij, maar dan met auto en caravan. Annie en Wiel waren voor ons de steun en toeverlaat en een welkom "rustpunt" tijdens onze voetreis naar Rome.

Onze Website!!

  • Op deze website, is e.e.a. te lezen en te zien in diverse fotoalbums, over onze "VOETREIS van STERKSEL naar ROME" 2014 en onze plannen na 2014...... Ook zijn er samenvattingen van al onze wandelingen en marsen in 2013-2012-2010-2009 en 2008...... Deze site is niet bedoeld als reisgids of naslagwerk.Het is meer een dagboek voor ons zelf. Het is tevens informatie voor familieleden, vrienden, pelgrims en overige belangstellenden, die graag mee willen "kijken"..... Alle positieve reacties in ons gastenboek zijn van harte welkom. Klik hiervoor op "Gasten" (deze berichten zijn voor iedere bezoeker zichtbaar. U ontvangt geen reactie)..... Heeft U een vraag of een aan- of opmerking. Klik hiervoor dan op "Contact" (deze berichten zijn alleen te lezen door Jan & Marian en worden zo spoedig mogelijk beantwoord)..... Marian en ik vinden het fijn als je iets (leuks) schrijft in ons gastenboek! Bij voorbaat dank.....

Copyright 2002-2018